csillagászat egyszerűen…

Tanácsok (nem csak) kezdőknek…

Az állvány fontossága

A helyzet nagyon egyszerű: ha a távcsövet hordozó állvány nem elegendően stabil, a megfigyelés szenvedéssé válik. Mert minden hozzáéréskor (élességet állítasz, a szemeddel meglököd az okulárt, jön egy szellő, stb.) mozgásba lendül a látott kép és hosszú másodpercekig nem csillapodik. Bizonyára volt már a kezedben binokulár. Ezek többsége a 6-10x közti nagyítástartományban dolgozik, de még ilyen kis nagyításnál is hamar zavaróvá válik, hogy képtelen vagy stabilan, rezgésmentesen megtartani a „képet”. A távcső nem csak a képet, hanem a távcső rezgését, remegését is felnagyítja. Méghozzá 100x nagyítás a 100x-ára…

Bármilyen állványt is teszünk a távcsövünk alá, annak merevsége, illetve működése közben akadásmentessége, kotyogás- és rezgésmentessége alapvetően befolyásolja a csillagászati megfigyelést.

Ha teljesen kezdő, vagy csak alkalmi nézelődő vagy és nem gyakran használsz 100-150x-esnél nagyobb nagyítást, netán földi megfigyelésre is szeretnéd használni a távcsövedet, akkor egy azimutális állvány lesz a legjobb barátod. Mint a fotóállványok: fel-le és jobbra-balra állíthatod vele a távcsövet. Néha van rajtuk finommozgatási lehetőség. A kifinomultabbak ún. csúszókuplunggal rendelkeznek. Ennek lényege, hogy a távcső kézzel szabadon és nagyon finoman, puhán mozgatható, a beállított helyzetben mégis atomstabilan ott marad. Rendkívül egyszerű, kényelmes, gondozásmentes megoldás.

Az azimutális állványok speciálisan csillagászatra átdolgozott változata a Dobson-állvány, ilyet külön általában nem lehet vásárolni, csak magával a rajta lévő távcsővel együtt. Kellően stabil, igen egyszerű szerkezet, elrendezéséből következően kizárólag tükrös távcsöveknél alkalmazzák.

Komolyabb csillagászati megfigyelésekhez ún. ekvatoriális mechanikát kell használnod, ennek segítségével lehet a legjobban követni az égbolt forgását, asztrofotózáshoz is ez a megoldás. Gyakran szerelnek rájuk motoros mozgatást, ami számítógépes vezérléssel (akár okostelefonon futó applikáció segítségével) bővíthető. Persze itt is igaz az alapszabály: minél több elemből áll egy rendszer, annál több a hibalehetőség is. 

 

  Vizi Péter

Termékajánló

Nagyon jó stabilitású, könnyen hordozható és gyors észlelésre alkalmas összeállítás ajánlatunk szabadszemes csillagászathoz:
(fotó hamarosan)

Mechanika szilárdság növelési javaslatunk:
(fotó hamarosan)

Nagymechanika összeállításunk szabadszemes és asztrofotós alkalmazásra:
(fotó hamarosan)