csillagászat egyszerűen…

Tanácsok (nem csak) kezdőknek…

Az asztrofotózásról röviden

Az asztrofotózás egy rendkívül időigényes és nagy tapasztalatot, felkészültséget, valamint nem kevés pénzt igénylő foglalatoskodás.

A legegyszerűbben a ma már szinte mindenkinél ott lapuló okostelefonnal indulhatunk el, amit csak odatartunk a távcső okulárja elé és katt, elkészült az asztrofotó. Örülünk neki, ha kvázi éles a kép és már posztoljuk is a büszkeségünket. Igen, így is el lehet indulni, ha különös szerencséd volt, tényleg látszik a képen a Szaturnusz gyűrűje vagy a Hold kráterei. Továbblépés, ha a telefont nem kézzel tartod oda, hanem egy erre a célra szolgáló, a távcsőre rögzített tartó illeszti pont a kívánt helyzetbe. Így már akár több képet is készíthetsz egymás után ugyanarról a témáról, és ezt a sorozatot egy megfelelő célszoftverrel összemásolva összehasonlíthatatlanul részletesebb, többet mutató képet kapsz. Ha már itt tartasz, elindultál a lejtőn…

Nem is biztos, hogy kell távcső az asztrofotózás elkezdéséhez, stabilan rögzítve (megtámasztva) a telefont, a csillagos égboltról is lehet kiváló felvételeket készítened. Sokat lendít a képen, ha valamilyen földi tárgy, távoli fa, érdekes építmény, stb. is a kompozíció része. Magas érzékenység (ISO), és beállítható expozíciós idő előnyt jelent, de a lényeg: ki kell próbálnod, a te telefonod mire képes. Kísérletezés nélkül ne számíts jó eredményre!

Ha komolyan veszed az asztrofotózást, a jó távcsövön túl szükséged lesz DSLR-kamerára vagy egy kimondottan a célra gyártott asztrokamerára. Kell egy motoros működtetésű állvány, ami pontosan a célon tartja és vezeti a távcsövet (képes az ún. autoguiding-ra). Az elkészült képek feldolgozásához célszoftverek kellenek. Mindezeket magas szinten szükséges ismerned és kezelned. Rengeteg kiegészítő is kelleni fog, kábelek, áramellátás, esetleg szűrők, optikai képjavítók és még ezernyi holmi. De a legjobban időre lesz szükséged. Az exponált felvételek feldolgozása hosszadalmas, nagy türelmet igényel. A gyakorlatban pl. egy 10 db 6 perces expozícióból álló felvételsorozat feldolgozása egy képpé több napot is igénybe vehet. 

 

  Vizi Péter

Termékajánló

Egyszerűen használható összeállítás ajánlatunk mobiltelefonos asztrofotózáshoz:
(fotó hamarosan)

Nagyon jó stabilitással és komforttal rendelkező ajánlatunk fotós összeállítás földi és asztro témákra:
(fotó hamarosan)