csillagászat egyszerűen…

Milyen tevékenységgel lehetünk a segítségedre?

– egyedi ötleted alapján megtervezzük az eszközt és látványterveket készítünk számodra róla,
– legyártjuk, igény szerint felületkezeltetjük majd összeszereljük és beüzemelve adjuk át a terméket,
– egyeztetést követően termékek átalakítását, mechanikus-elektromos javítását is vállaljuk.

Figyelmeztetés!
A termékeinkbe épített lézer nem játék! Használd kellő körültekintéssel és felelősséggel! Ne nézz bele a lézer fényébe, ne világíts vele emberre, állatra, ne zavard vele a légi közlekedést, illetve társaid csillagászati megfigyeléseit! A hosszú élettartam elérése érdekében javasoljuk, hogy egyszerre csak a lehető legrövidebb ideig üzemeltesd, a hőmérséklet kompenzáló szabályozást a lehető legalacsonyabb értéken tartsd!

Zöld lézer keresők

hogy ne csak keress, de találj is…

A zöld lézeres keresőink nagy segítségedre lehetnek csillagászati objektumok gyors megtalálásában, mechanikád egyszerűbb betanításában és pontosabb objektumra állításában, valamint az égi látnivalók elhelyezkedésének hatékony tanulásában. Bekapcsolást követően a sötétben jól látható zöld fényű nyaláb egyértelműen mutatja merre néz a távcsöved. Az objektum helyzetének meghatározásához nagy égterület csillagos rajzolata ad segítséget, zöld lézeres keresőnél nem korlátoz a kereső távcsövekre jellemző néhány fokos látómező.
Az összeállítás lelke egy 5mW-os zöld lézerpointer, melynek rögzítésére több lehetséges megoldást is mutatunk a korábbi munkáinkból. Kérhetsz tartót a lézerpointerhez, vagy beépíthetjük a lézerfejet saját házba, közvetlenül a távcsőtubusba, prizmasinbe, tubusgyűrűbe, vagy akár a mechanika fejbe is. A tartót rögzítheted csavarokkal, vagy elkészíthetjük úgy is, hogy az optikai kereső távcső helyére, annak tartójába csúsztathasd. Rajtad múlik, melyik változatot részesíted előnyben.
A kollimálható tartóink jellemzően rugós előfeszítésűek, egyszerűen párhuzamosíthatod őket távcsőtubusoddal.
A beépített zöld lézer tápellátása történhet a gyári megoldás szerinti ceruzaelemekről, de vállaljuk külső áramforrás használatát lehetővé tevő kiépítést is. Ebben az esetben igény szerint egy szabályozó elektronikával jelentősen javítani tudunk a zöld lézerekre jellemző  alacsony környezeti hőmérséklet érzékenységen, ami lehetővé teszi, hogy téli éjszakákon is segítse a tájékozódásod.
A zöld lézer kereső használata nagyon egyszerű. Először párhuzamosítsd a távcsöveddel egy jól látható objektumon. Megfelelő párhuzamosítás után fordítsd a keresett objektum felé. Használd a fényesebb csillagokat referencia pontoknak, a hely kereséséhez képezz távolság arányokat. Nagyon kis gyakorlással már nagy pontossággal rá fogsz találni szabad szemmel nem látható objektumok helyére. A kihuzatba helyezett kis nagyítást és nagyobb látómezőt adó hosszabb fókuszú okulárral jó eséllyel meg is látod a célobjektumot. Ezt követően a nagyítás növelésével tovább pontosíthatod a pozíciót.
A zöld lézer keresőt használhatod az égbolt tanulásához is. Betanított Goto-s mechanikáddal válassz ki egy objektumot és forgasd rá a távcsövet. Kapcsold be a zöld lézer keresőt, ami mutatja az objektum helyét. Memorizáld a zöld fény által mutatott helyet, legyenek referenciáid a többi szabad szemmel látható csillagok. Fordítsd el a távcsövet, majd próbáld visszaforgatni a megtanult pozícióba, gyorsan bele fogsz jönni…
A felszerelésedhez milyen kialakítású zöld lézer kereső illene a legjobban?

Egyéb lézeres eszközök

(irányzék, pólus kereső, kollimátor)

A lézeregységek lehetővé teszik a kereső funkció mellett más célokra történő alkalmazásukat is. Ebben a fejezetben ilyen igényekre fejlesztett eszközökből láthatsz egy kis gyűjteményt.
– Kupola irányzék: kupolás csillagda tetőnyílásának megfelelő irányát segít ellenőrizni ez a vörös lézer párt tartalmazó eszköz. Alt/Az mechanikával működik jól együtt. A tubus két oldalára szerelve bekapcsolás után a kupola falán mutatja, hogy “kilát-e” a tubus a nyíláson. A vezérlő dobozba épített szabályozó gombbal lehet a lézereket alacsonyabb hőmérsékleten működésre bírni. A lézeregységek végébe tekert polárszűrő párral szabályozható a lézerek fényereje.
-Pólus kereső: pólusmagasság állító állványra szereltük a zöld lézerfejet tartalmazó egységet, mellyel a kis fotós mechanika egyszerűen a pólus közelébe állítható. A póluskereső pontossága elégséges a fényképezőgépes asztrofotózáshoz. A póluskereső hőmérséklet kompenzáló szabályozással lett ellátva.
– Lézeres kollimátor: vörös lézeres eszköz tükrös távcsövek kollimálására külső tápellátással.
Te mire használnál lézeres egységet az észleléseidhez?

Napszűrő foglalat

tubusodra szabva

Nincs ötleted, hogyan tudnál biztonságosan rögzíteni napszűrő fóliát a távcsövedre? Ha megadod a távcsöved néhány méretét megtervezzük és elkészítjük számodra a távcsövedre illeszkedő foglalatot. Kérésedre beszereljük a fóliát is.

Figyelmeztetés!
Soha se nézz csillagászati eszközzel közvetlenül a Napba! A fókuszált nagy energiájú fény azonnali és maradandó szemkárosodást okoz. Figyelj oda másokra is, figyelmeztesd tapasztalatlanabb társaidat, mikor meggondolatlannak látod őket! A napszűrő fólia helye mindig a távcső belépő nyílása. Soha ne az okulárra tedd a szűrőt, még ha ott kisebb méretű is elég lenne! A távcsőben fókuszált fény hője megrepesztheti az okulár lencséit, mely szintén komoly szemkárosodást okozhat. Észlelés előtt alaposan ellenőrizd, hogy biztonságosan rögzült a szűrő a távcsöveden! Ellenőrizd, hogy nincs rajta semmilyen szúrt, vagy szakadásos sérülés! Sérült fóliát nem szabad javítani, azt mindenképp cserélni szükséges.

Tápegységek

egyedi igényeidre…

Csillagászati megfigyeléseinket egyre több elektronikus eszköz segíti. Motoros mozgatású intelligens mechanikák, követő rendszerek, kamerák, fűtő-hűtő és egyéb eszközök részei felszereléseinknek. Ezek tápellátásában is segítségedre lehetünk. Kérésedre építünk hálózati adapterrel, automatán tölthető akkumulátorral működő tápokat. Lehet a kimenet fix, vagy szabályozható feszültségű, táp aljzatos, szivargyújtós kimenetű. Szerelhetünk bele kikapcsolható fényű feszültség mérőt, hőmérőt, órát, észlelést segítő szabályozható fényerejű világítást. Ahogy szeretnéd…
Szedd össze az igényeidet és egyeztessünk a részletekről!