csillagászat egyszerűen…

Csillagászati mechanikák körüli tevékenységeink

Ezen az oldalon csillagászati mechanika kiegészítőkkel kapcsolatos eddigi munkáinkról, ötleteinkről olvashatsz. Mutatunk példákat teljesen új fejlesztésekről, már létező konstrukciók átalakításáról és javításáról is. Az oldalon megjelenő termékek nem érhetők el raktárunkról, jellemzően mind egyedi igényre nyújtottak megoldást, bár van olyan közöttük, melyek kis sorozatos gyártása reményeink szerint hamarosan elindul majd. Ilyen, vagy hasonló igényekkel kapcsolatban is örömmel várjuk megkeresésed.

Okulár tartó

oszlop gallér

A STABI háromláb merevítőnk inspirálta ennek a szép okulár tartónak az elkészítését. Mechanika tartó oszlopra lehet amolyan gallérként felhúzni és rögzíteni. Az oszlopot így körbeveszi a szabályozható fényerejű megvilágítással rendelkező okulár tartó gyűrű sor, melyben 5db 1,25″-os és 3db 2″-os okulárnak van hely. A megvilágításhoz a lehető legkisebb áramfelvétel érdekében energiatakarékos ledeket építettünk be. A fényerő szabályozó gomb mellé tápelosztó aljzatokat szereltünk, így nagyon könnyen lehet az észlelés során alkalmazott villamos eszközeinknek tápellátást biztosítani. A mechanika kézivezérlőjét a számára kialakított tartó fészekbe lehet csúsztatni, mikor épp nincs rá szükségünk.
Te milyen okulár tartót terveztetnél velünk az oszlopodra?

Állvány fejek

egyedi csatlakoztatásokhoz

Gyakori probléma szokott lenni, hogy mechanikánkat nem arra a platformra szeretnénk felhelyezni, amivel gyárilag megtervezték. Ilyen igényeitekből jött össze ez a pár alkalmazási példa.
– Lencsés távcsöved van, de nem akarod a háromlábat olyan magasra kihúzni, ahol már jelentős a szerkezet remegése. A háromlábra szerelt praktikus oszlop hosszabbítóval optimális magasságba tudod helyezni a tubust. Az oszlop mellett így könnyen el lehet forgatni a távcsövet is, nem kell attól tartani, hogy folyton beleakad valamibe. A kiegészítő oszlop alsó és felső végén háromláb illetve mechanika kompatibilis csatlakozó felületeket alakítottunk ki.
– Ha van egy alu háromlábad, az masszívabb alap lehet kis fotós mechanikádnak, mint egy fotós háromláb. Az alu háromlábra készített fejünk lehetővé teszi mechanika fotómenettel való csatlakoztatását.
– Saját oszlopot tervezel építeni, de nem tudod, hogy old meg a mechanikát fogadó felső részét. Igényeid alapján megtervezzük és elkészítjük számodra a szükséges adaptert.

Mechanika átalakítás

szíjhajtásosra

A HEQ5-ös mechanikád fogaskerekes hajtóművét a szerencsésen megválasztott áttétel értéknek köszönhetően néhány alkatrész cseréjével fogazottszíj hajtásossá alakíthatjuk, mellyel mechanikád csendesebb, nyugodtabb járású, követési hibáktól kevésbé terhelt lesz. A szíjhajtás alkatrészei mellett egy távtartó lapra és pár, a szíjak feszítését lehetővé tevő alkatrészre van csak szükségünk. Az áttétel értéke az átalakítás során nem változik, így a hajtó motorok vezérlésén nem kell módosítani, mechanikád kézivezérlőjét változatlanul  használhatod.

Mechanika javítások

hogy minden olajozottan működjön tovább

A költség minimalizált gyári megoldások sajnos gyakran nem az örökké valóságnak készülnek. Ilyen ez a példában bemutatott NEQ5 mechanika pólusállító csavarzat is. Nem kellett nagyon erőltetni a puha aluminium házba szerelt állító csavarokat, hogy kikopjon a közöttük lévő menetes kapcsolat. Szerencsére egy menetes acél persellyel viszonylag egyszerűen orvosolható volt a probléma, ami így már egészen biztosan sokkal tartósabb lesz.
Ilyen jellegű feladatokkal is kereshetsz bennünket bizalommal.

Obszervatórium mechanika

tovább fejlesztése

A kiskunhalasi Csillagvizsgáló Obszervatóriumban található az a megoldásunk, amellyel a főműszer mechanikáját a korábbi fogaskerekes hajtásról fogazottszíj hajtásúvá alakítottuk, majd UrsaMinor MC3 vezérléssel ellátva lényegesen nagyobb használati komforttal ruháztuk fel. Az így elért automata objektumra állás és nagyobb követési pontosság jelentősen egyszerűsíti az obszervatórium munkáját.  

Elektronika javítások

a távcső körül…

Időnként a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat az, hogy kedvenc elektronikus eszközödből kijön a működtető füst. Ilyenkor mielőtt a költségesebb és előfordulhat, hogy időigényesebb cserét választanád érdemes benézni a burkolat alá, hátha mégsem akkora a baj. Kis szerencsével pár alkatrész cseréjével költséghatékonyan orvosolható a probléma. Keltettünk már így életre leégett motorvégfokú mechanika vezérlő elektronikát, építettünk újra fókuszáló vezérlést.
Ha véletlenül hasonló problémával szembesülsz, gondolj erre a lehetőségre is…