csillagászat egyszerűen…

Newton távcsövet építesz, vagy szeretnél javítani meglévő tubusod kialakításán?
Segítünk benne…

– egyedi kívánságod alapján méretezzük tubusodat, megtervezzük a szükséges alkatrészeket és látványterveket is készítünk róla,
– legyártjuk, igény szerint felületkezeltetjük és össze is szereljük az alkatrészt,
– egyeztetést követően termékek átalakítását, mechanikus-elektromos javítását is vállaljuk.

Távcsőépítés

1. Tubusméretezés

avagy a lehetőségek meghatározása…

Új távcsöved építése, vagy a meglévő tubusod jelentősebb átalakítása előtt érdemes olyan geometriai méretezést végeznünk, amellyel ellenőrizhetjük a meglévő komponensek megfelelőségét, illetve meghatározhatjuk a további szükséges komponensek jellemzőit. A számítás így még időben – jelentős költségek elkerülésével – mutathat rá az esetleges problémákra és segít a legkedvezőbb tubus geometria kialakításában is. A tubus méretezéséhez készítettünk egy kérdőívet, melynek kitöltésével megadhatod a meglévő komponenseid jellemzőit. Ezen adatok alapján elkészítjük a tubus kalkulációját, esettanulmányokat végzünk és megoldást keresünk az esetleges problémákra. Amennyiben tőlünk rendeled meg a távcsövedhez szükséges alkatrészt, úgy a tubus méretezése teljesen díjmentes számodra.
A kalkulációs kérdőívünk letöltéséhez kattints a képre:

2. Főtükör tartó

tükröd paramétereire formálva…

Egy jó főtükör tartó nem okozhat észrevehető mértékű deformációt a tükrön. Ezek mellett könnyen kollimálható, elállítódás mentes, könnyű, tartós, esztétikus kialakítású és nem utolsó sorban megfizethető árú. Ezeket a követelményeket szem előtt tartva tervezzük a főtükör tartóinkat.

A főtükör tartóink ragasztás nélkül, mechanikusan rögzítik a tükröt. A tükör hátsó felülete számára az egyenletes terhelés eloszlás érdekében gondosan méretezett pozíciókban önbeálló megtámasztásokat alakítunk ki, melyek képesek kompenzálni a tükör felületének egyenetlenségeit is. A támaszok szükséges számát és helyét mindig a tükör geometriai jellemzőihez és pontosságához igazítjuk.

A főtükör tartóinkat a  röd paraméterei alapján meghatározott alátámasztási pontok pozíciója és kialakítása biztosítja az optimális teherelosztást. A himbás alátámasztások képesek kiegyenlíteni a tükör hátoldalán lévő esetleges felületi egyenetlenségeket is. A tervezési megfontolásoknak köszönhetően a tartó kedvezően kis tömegű (pl. a 200mm-es tükörhöz készített változat könnyebb, mint 80dkg), így valóban csak a legszükségesebb mértékben terheli a távcsőmozgató mechanikát. A tükör feszültségmentes rögzítése érdekében a megszorítás oldalról történik, míg felülről biztosító csavarral növeljük az optika biztonságát. A tükör kollimálása rugók ellenében történik, a beállított optikai pozíció ez elállítódás elkerülése érdekében csavarokkal rögzíthető. A tartó hátsó felületére a kialakított rögzítőfuratokra hűtő ventilátort is szerelhetsz.  A főtükör tartó alkatrészei tetszőleges színűre szinterezve kérhetők. A lenti képeken 150, 200 és 355mm-es átmérőjű tükrökhöz mutatunk tartó megoldásokat.
Az ajánlatunk elkészítéséhez csak néhány geometriai adatra lesz szükségünk.

Segédtükör tartóink új távcső építésekor és meglévő távcsöved minőségének javításában is segítségedre lehetnek. Az egyenes vékony acél lemez lábak nagy szilárdsággal rögzítik a rugó ellenében három csavarral kollimálható tükör tartó tömböt. A lábak csomóponti rögzítése és a kollimálás alkatrészei az átgondolt konstrukciónak köszönhetően a legkisebb tükrök esetében is mind a segédtükör árnyékában maradnak, így az asztrofotóidon a segédtükör tartóból csak a reflektorokra jellemző diffrakciós tüskék láthatóak.
Az ajánlatunk elkészítéséhez csak néhány geometriai adatra lesz szükségünk.
>>Excel táblázathoz klikk a képre >>

Galéria

Főtükör tartó megoldások

150-160mm

Tükör átmérő: 150-160mm
Tubus átmérő: 172-188mm
Támaszpontok:
6x 40/80mm
Tömeg: 600g
Hűtőventi: 80mm-es felszerelhető
Ajánlás: tükörcsiszolók (Tarján)

200mm

Tükör átmérő: 200mm
Tubus átmérő: 225-240mm
Támaszpontok:
6x 60/63mm
Tömeg: 800g
Hűtőventi: 80mm-es felszerelhető
Ajánlás: távcső átépítők

200mm v2

Tükör átmérő: 200mm
Tubus átmérő: 225-240mm
Támaszpontok:
6x 60/63mm
Tömeg: 800g
Hűtőventi: 80mm-es felszerelhető
Ajánlás: távcső átépítők

355mm

Tükör átmérő: 355mm
Tubus átmérő: 400mm (egyedi nyolcszögletes)
Támaszpontok:
18x 74/82mm
Tömeg: 4kg
Hűtőventi: opcionális
Ajánlás: nagy tükrös rendszerek

Segédtükör tartó

…:
…:
…:

…:
…:
…:

…:
…:
…:

…:
…:
…: