csillagászat egyszerűen…

Miért érdemes STABI okulár tálcára cserélned alu háromlábad lemez okli tálcáját?

– az épp nem használt értékes okulárjaid nem  gurulgatnak a tálcában egymáshoz ütődve, a STABI okulár tálca védi tokozásukat illetve az optikai felületeket a mechanikai sérülésektől,
– a szabályozható fényerejű megvilágítással gyorsabban megtalálod őket a sötétben, véletlenül sem nyúlsz bele az optikába, nem maszatolod össze őket,
– a STABI okulár tálca javítja a háromlábad szilárdságát, ami jótékony hatással bír csillagászati megfigyeléseidre,
– a STABI okulár tálca szép dizájna esztétikailag emeli az észlelő műszered fényét, mindig jól eső érzéssel tölt majd el, mikor ránézel. 🙂

Hogyan ellenőrizheted, hogy a STABI okulár tálca felszerelhető az alu háromlábadra?
Nagyon egyszerűen, a gyári lemez tálca hátsó lapján mérd meg, hogy a felfogató menetes furatok milyen messze vannak egymástól. Ha 240mm-t mértél, akkor biztos lehetsz benne, hogy a STABI okulár tálca kompatibilis az alu háromlábaddal (EQ3 kategória).
Ha ettől eltérő eredményt kapsz, akkor kérjün vedd fel velünk a kapcsolatot és egyeztetünk a lehetőségekről.

STABI okulár tálca

Az acél háromlábakhoz tervezett STABI háromláb merevítőnk sikerén felbuzdulva gondolkodtunk el azon, hogyan lehetne minél több funkciót átemelve hasonlóan szinvonalas terméket létrehozni alu háromlábak számára is.

Az acél és az alu háromlábak műszaki jellemzői és alkalmazhatóságuk nagy mértékben eltérnek egymástól. Legjelentősebb műszaki különbség talán az alu háromlábak lényegesen kisebb szilárdsága. Az alu konstrukció költség minimalizált és ez érezhetően visszafogja a műszaki jellemzőket is. Túl nagy varázslást sajnos nem tudunk tenni azért, hogy a szerkezet merevségen jelentősen javítsunk, de pár apróbb trükkel jobb alapot nyerhetünk az észlelő műszerünk alá.
Az alu háromlábak esetén is érvényes, hogy amennyiben javítani tudunk háromlábunk szilárdságán, az az észlelésnél finomabb részletekkel, jobb nagyíthatósággal, nagyobb pillanatnyi határmagnitúdóval, nagyobb terhelhetőséggel, részletgazdagabb felvételekkel jutalmaz bennünket. Csak ennél a háromláb tipusnál a lehetőségeink korlátozottabbak.
Az első javaslatunk: cseréld le a gyári, hajlított lemez okli tálcát STABI okulár tálcára!

A STABI okulár tálca vastagabb acél lemezből készült, mely merevebben rögzíti  a lábakat összekötő műanyag karokat. Tömege nagyobb a gyári megoldásnál, ez lejjebb hozza a háromláb súlypontját. A STABI okulár tálca felszerelése kisebb távcsövek esetén jól érezhető stabilitás növekedést eredményez.

Az alu háromlábak másik konstrukciósan gyenge pontja a lábak és a merevítő műanyag karok találkozása. Anélkül, hogy ezen csomópontokat jelentősen átépítenénk van lehetőségünk a csatlakozás javítására.

A gyári háromlábnál a merevítő műanyag karok nagy oldal irányú játékkal képesek elmozdulni a bekötő csavarokon. Ettől a lábak könnyen el tudnak fordulni-csavarodni egymáshoz képest. Ha a tartó bakok és a merevítő kar közét pontosan kihézagolod, azzal tovább javítod a háromláb szilárdságát. A hézagoláshoz használhatsz sima csavar alátéteket is, de a STABI okulár tálcához mellékelünk olyan műanyag csövet, melyből szikével/csővágó fogóval vághatsz pontosan a hézagokba illő csődarabokat.
Az alu háromláb remegéséért gyakran a lábvég tüskék is felelősek. Ezen tüskéket úgy alakították ki, hogy a lábakat bele lehessen nyomni puha talajba. Ahol viszont kemény talajjal találkoznak ott a gumírozott műanyag tüskék csak felerősítik a keletkező rezgéseket. Tapasztalatunk szerint jelentősen javítja az alu háromláb stabilitását ezen lábvégek átalakítása.
Legegyszerűbb megoldás talán az, hogy egyszerűen vágd le a lábak műanyag végéből kiálló hengeres tüskéket. Persze sokan berzenkedhetnek ez ellen a barbár megoldás ellen, hiszen akár le is lehet cserélni a lábvégeket.

Az alu háromlábakhoz terveztünk tüske nélküli merevebb lábvég dugót. Az alkatrész 3D-s nyomtatóval reprodukálható. Ha rendelkezel ilyen nyomtatóval és kéred, akkor térítés mentesen adunk hozzá file-t, amiből el tudod magadnak készíteni a három alkatrészt. Ha nincs ilyen géped, térítés fejében mi is legyártjuk számodra a lábvégeket.

Az alu háromláb szilárdságának javulása viszont csak járulékos hatása a STABI okulár tálca alkalmazásának. A konstrukció fontosabb feladata az, hogy okulárokat rendezetten és védetten tárolja az észlelésed alatt.

A STABI okulár tálca 7db kihuzat oldali eszközt (okulár, egyéb optikai és kollimáló kiegészítő, stb.) képes fogadni, melyek közül 5db 1,25″-os míg két darab 2″-os csatlakozású lehet. Minden tároló fészket vörös színű szabályozható fényerejű megvilágított gyűrű vesz körül és ugyan ilyen világítás fut körben a tálca külső konturján is. A világítás fényerejét a szabályozó gombbal olyanra tudod állítani, ami már nem zavarja az éjszakai észlelésed, de eszköz cserekor megkönnyíti számodra az kívánt eszköz megtalálását, kiválasztását. A világítás a kapcsolóval teljesen lekapcsolható.

A STABI okulár tálca kialakításakor olyan megoldásokat választottunk, amely nem zavar felszerelésed mozgatásában. A STABI okulár tálca egonómikus formája és kedvezően kis tömege nagyon jól illeszkedik az alu háromláb hasonló jellemzőihez.
A világítás kialakításakor is fontos szempont volt a mobilitás megőrzése. A szerkezet elektronikája beépített akkumulátorról üzemel, tehát működtetéséhez nincs szükség semmilyen külső áramforrásra. A lemerült akkumulátort az előlapon található microUSB csatlakozón keresztül töltheted pl. egy mobiltelefon töltővel. A töltő csatlakoztatása után a töltöttségi állapotot a stabi felirat i betüjének ékezetén követheted nyomon. Piros szin jelzi azt, mikor a töltés még folyamatban van.

Zöld fény mutatja, mikor az akkumulátor teljesen feltöltődött.

Méréseink szerint a beépített világítás teljesen feltöltött akkumulátor esetén teljes fényerőn is működő képes marad egy teljes éjszakán át, de a fényerő csökkentésével az üzemidő tovább nyújtható. Mindezek mellett javasoljuk, hogy észlelés előtt csatlakoztasd a STABI okulár tálcát a töltődre, így észlelés során nem érhet nem várt áramszünet.
Lemerült akkumulátornál előbb a világítás villogását tapasztalod, majd tovább merítve teljesen ki is kapcsol. A lehető leghosszabb akkumulátor élettartam érdekében javasoljuk, hogy kíméld az akkumulátort a teljes lemerülésektől.

A STABI okulár tálcát a gyári lemez tálca szárnyas csavarjaival rögzítheted a régi tálcád helyére.
Jelenleg fehér színben kínáljuk a terméket. Amennyiben más színben szeretnél rendelni keress bennünket a lehetőségekkel kapcsolatban.

A STABI okulár tálca műszaki adatai:

– okulár fészek: 5db 1,25″, 2db 2″,
– villamos csatlakozó: micro USB az akkumulátor töltéshez, szabvány telefonkészülék töltővel (nem része a csomagnak),
– töltő feszültség: 5V DC,
– üzemidő: max. fényerőn ~10 óra,
– tömeg: 1,8kg,
– anyagok: alaplap és fedőlap – acél, elektronika doboz – PLA, betét – polikarbonát,
– felületvédelem: porfestés,
– szín: fehér, más szín egyedi kérésre,
– háromláb: alu EQ3
– rögzítő csavarok: 3x M5, egymástól 240mm távolságra.

STABI okulár tálca

25 000

Ft.

magyar
termék