csillagászat egyszerűen…

Tanácsok (nem csak) kezdőknek…

Hogyan válassz távcsövet?

Számodra az lesz a legjobb távcső, amit valóban használni is fogsz. A választásnál ne a vágyaid vezéreljenek, hanem az adottságaid és lehetőségeid. Éppen ezért légy önkritikus és mérlegeld az alábbi szempontokat, hogy a távcső ne szobadísz legyen, hanem a csillagászati megfigyelés minél többször használt eszköze!

Legfontosabb tényező az észlelőhely: honnan fogod a megfigyeléseket végezni? Ideális helyzet, ha fényszennyezéstől mentes helyen fixen fel tudod állítani a távcsövet, de ez nagyon keveseknek adatik meg. A legtöbbször a távcsövet elő kell szedni, kivinni az észlelőhelyre a tartozékaival együtt és összerakni, majd a megfigyelés után szétszedni és visszaszállítani a tárolási helyére. Lehet, hogy csak a garázsból a kertbe kell kitenni a távcsövet, de az is, hogy a harmadik emeletről kell lecipelni az udvarra, vagy éppen autóba tenni és 20 kilométerrel odébb keresni egy sötét észlelőhelyet. Gondold meg, hányszor kell majd az adott esetben 30-40 kilós, másfél méter hosszú felszerelést mozgatnod! Egy bonyolultabb felszerelés összerakása sem 5 perc, ami ráadásul mindig az észlelésre szánt időből megy el. Minél több cipelés és szerelés, beállítás – annál hamarabb megy el az észlelőkedv. Ilyenkor inkább a kisebb és könnyen hordozható távcsövek közül válassz, amik lehet, hogy kevesebbet mutatnak, mint nagyobb és nehezebb társaik, de ezeket használni is fogod!

Fényszennyezés. Ma már sajnos nem csak a városlakókat sújtja a fényszennyezés, pl. egy logisztikai bázis lámpaerdeje a vidéki eget is kivilágítja. Minél fényszennyezettebb, világosabb az éjszakai égbolt, sajnos annál inkább tudomásul kell venned, hogy a ködös objektumok (galaxisok, ködösségek) megfigyeléséről le kell mondanod, de legalábbis megfigyelésük nem sok eredménnyel kecsegtet. Semmi baj, válassz olyan távcsövet, ami elsősorban a fényes objektumok, a Nap, Hold, a bolygók, kettőscsillagok, nyílt- és gömbhalmazok megfigyelésére alkalmasabb. Ilyenek a kisebb fényerejű (ránézésre sem tömzsi, inkább nyulánk) távcsövek, legyenek akár lencsés, akár tükrös távcsövek.

Végül is milyen az ideális kezdő távcső? Ha csak annyit szeretnél, hogy néha megnézd a Holdat, a Jupitert vagy a Szaturnuszt, esetleg a Nap foltjait, ha nem akarsz jobban belemerülni az amatőrcsillagászatba, vagy még nem tudod, akarsz-e, nos akkor egy könnyen bevethető, problémamentesen használható távcsőre van szükséged. Egy egyszerű 70-90 mm-es átmérőjű lencsés távcső nagyon sokat megmutat a fényes objektumokból, mérete (sem hossza, sem tömege) nem zavaróan nagy, könnyebb alá megfelelő stabilitást nyújtó állványt választani. Áruk 30-50 ezer forint körül alakul, ha később meggondolod magad és eladod a felszerelést, azt minimális veszteséggel megteheted. Ha pedig tovább lépsz ebben a hobbiban, egy könnyen hordozható távcsőre akkor is szükséged lesz. Ilyen méretekben vannak úgynevezett ED és apokromatikus lencsés távcsövek is, ezek magasabb minőséget, jobb mechanikai kidolgozottságot képviselnek, sokszoros árért. Kezdőként első távcsőnek nem szükséges ilyet választanunk, sokáig nem fogjuk észrevenni az érdemi különbséget az olcsóbb verziókhoz képest.

Amennyiben ideális, sötét egű az észlelőhelyed, ráadásul nem kell a kipakolással, szállítással bajlódnod, már elsőre is vehetsz komolyabb (mondjuk 15 cm-nél nagyobb átmérőjű) távcsövet, hiszen a nagyobb átmérő nagyobb fénygyűjtőképességet, és ezzel több látnivalót jelent. De vedd figyelembe, hogy egy nagyobb távcső fókusza is hosszabb, ez pedig kisebb látómezőt jelent, ami kezdőként nagyon meg tudja nehezíteni az objektumok megtalálását. A nagyobb méretű távcső alá nagyobb, masszívabb állvány is kell. Az átmérő növekedésével minden elkezd egyre bonyolultabbá, drágábbá ás „foglalkozósabbá” válni.

A legjobb, ha vásárlás előtt minél több csillagászati távcsőbe belenézel. Az így nyert tapasztalat alapjaiban változtatja meg az elvárásaidat, sokkal biztosabban tudod kiválasztani a neked legmegfelelőbb távcsövet. Biztosan van a közeledben egy amatőrcsillagász vagy egy bemutató csillagvizsgáló – ezeket a világhálón könnyen meg fogod találni – ahol erre lehetőséged nyílik.

Végül, de nem utolsó sorban: jól nézd meg, hogy a választott távcső milyen állványon van, mert egy gyenge, lötyögős mechanika a legjobb távcső használatát is megkeseríti. Erről külön fejezetben írok.

 

  Vizi Péter

Termékajánló

Egyszerűen használható összeállítás ajánlatunk szabadszemes csillagászathoz:
(fotó hamarosan)