csillagászat egyszerűen…

Mikor érdemes megfontolnod egy STABI micro-mecha beszerzését?

– ha szeretnél gyorsan bevethető és nagyon egyszerűen használható csillagászati felszerelést összeállítani,
– ha szereted a vizuális égi kalandozást,
– ha szoktál bemutatókat tartani és nem akarsz közben állító karokat tekergetni, kézivezérlőt nyomogatni,
– ha szeretnéd fejleszteni az ég alatti ismereteidet,
– ha szeretnél egy könnyű, jól hordozható rendszert, amit utazgatásaid során is szívesen magaddal vinnél.

STABI micro-mecha

A STABI micro-mecha nagyon egyszerűen használható csúszókuplungos azimutális tengelykereszt.
Miután fellazítod az azimutális (a távcsőhöz közelebbi) kuplungot minél pontosabb kiegyensúlyozás után tubusgyűrűkkel, vagy felcsavarozott prizmasin segítségével rögzítheted a távcső tubust a mechanika fejrészére. Ezt követően csak annyira szorítsd meg a két kuplungot, hogy a rögzítőkarok oldása nélkül a távcsövet bármilyen tetszőleges pozícióba tudd csúsztatni. A rögzítőkarokat a kihúzásuk után olyan irányba tudod fordítani, ami kezelhetőség szempontból számodra a legkedvezőbb. Helyesen beállított kuplung szorító erő esetén a tubus nem fog elmozdulni a beállított pozícióból.

A STABI micro-mechát sokféle tartó szerkezetre (háromlábak, oszlopok, egyéb tartó megoldások) fel tudod fogatni. A talp részben M10-es belső menetet alakítottunk ki, ami alkalmassá teszi mind ilyen M10-es méretű csavarral, mind a 3/8″-os fotómenetes csavarral történő rögzítésre. Tehát a STABI micro-mecha akár fotóállványra is közvetlenül csatlakoztatható, de egyedi igényeidre is segítünk megfelelő megoldást találni.

A Stabi micro-mecha két kis teflon síkcsapágy kivételével csak fém alkatrészeket tartalmaz. Acél és réz házelemek, nagy szilárdságú 20mm-es átmérőjű krómozott felületű tömör acél tengelyek, hosszú réz csúszócsapágyak pontos megmunkálásukkal és esztétikus porfestett felületvédelemmel garantálják a szerkezet hosszú távú megbízható működését. A képeken látható arany-fekete színösszeállítás mellett nyitottak vagyunk más színkombinációk gyártására is.

Annak ellenére, hogy a mechanikába szinte csak fém alkatrészeket építettük, az össz tömege így is kevesebb, mint 1,2kg, ami kényelmes hordozhatóságot biztosít számodra. A STABI micro-mecha hasznos tömeg/saját tömeg aránya kiváló, nagyon széles távcső tubus tartományban gyakorlatilag csak az alatta lévő háromláb, vagy oszlop terhelhetősége határozza meg az alkalmazhatóságát. A termék fejlesztésekor elsősorban könnyebb tubusok rögzíthetőségére koncentráltunk, így leginkább ezekhez is illeszkedik a legjobban, de a teherbírásának határa egészen valahol a 150/750-es lencsés – 200/800-as Newton kategória fölött van (nagyobb, mint 8-9kg), így ha épp nem akarsz a nagy mechanikáddal bajlódni, egy-egy észlelésre ilyen távcsövekkel is bátran kipróbálhatod. A STABI micro-mechával elérhető nagyítás maximum meghaladhatja a 100x-os értéket.

– EQ6 oszlopra helyezett 150/750-es Jaegers achromat 6mm-es Televue Ethos okulárral megmozdítást követően azonnal csillapodó rezgésmentes képpel kápráztat bennünket…

Az alábbi táblázatban a STABI micro-mecha várható használhatóságát láthatod különböző távcső / tartó párosítás esetében.

A STABI micro-mecha műszaki adatai:
– típus: azimutális csúszókuplungos kézi működtetésű mechanika,
– tömeg: 1200g,
– terhelhetőség: max. 8-9kg,
– tubus rögzítés: tubusgyűrűk vagy prizmasin,
– ház: acél + réz,
– tengelyek: 20mm-s átmérőjű krómozott acél,
– csapágy / kuplung: réz,
– állvány rögzítés: M10, vagy 3/8″x16 UNC (fotómenet),
– felületvédelem: porfestés,
– szín: arany / fekete (raktáron), vagy rendelésre tetszőlegesen.

A STABI micro-mecha geometriai jellemzői:

STABI micro-mecha

20 000

Ft.

magyar
termék

Egy ideális kezdő mechanika „nullkilométeres” amatőrök számára (is)
(Teljes cikk eléréséhez kattints a képre!)

Mádai Attila

B612 csillagvizsgáló, mda-telescoop.com

megjelenések:

Termék galéria: