Miben lehetünk segítségedre?

– személyes igényeidre szabott termékek műszaki tervezésében,
– a tervezett alkatrészek, komplett rendszerek tetszőleges készültségi szintű gyártatásában, szerelésében, javításában,
– elektronikus / elektromos  rendszerek szerelésében, javításában.

Rólunk

János
Gépipari automatizálási mérnök végzettséggel közel 25éve dolgozom fejlesztő mérnökként. Saját vállalkozásom 20éve működik, melynek fő profilja szintén a gépészeti tervezés. Tervező tevékenységem Magyar Mérnök Kamara által tanusított.

A csillagászat már kölyök korom óta vonzott. Volt kis 40mm-es egytagú lencsés, fehér széthúzható tubusos, made in Japan távcsövem, meg műanyag lencsés NDK-s Astro-Cabinet 90 távcsőépítő készletem is. Mai szemmel már mindkettő megmosolyogtató minőségű, de akkor számomra az általuk mutatott világ maga volt a csoda.
Aztán jött jónéhány év kihagyás, majd mikor 15éve sikerült Kecskemét peremén családi házba költözzünk, ahol már ismét volt csillagos ég fölöttünk észlelésre alkalmas kerttel és eszköz tárolási lehetőséggel folytatódhatott az égi kalandozás.
Közben az amatőr csillagászati termékek gyártása és kereskedelme is sokat fejlődött. Szaküzletekben megfizethető áron juthatunk hozzá több-kevesebb hibával terhelt, de általában azért elég jól használható eszközökhöz. A költséghatékony beszerzésre nagyon jó alternatíva a használt piac, hiszen a csillagászati szerkezetekre gazdáik jellemzően hímes tojásként vigyáznak. A csillagászati mechanikákba, távcsövekbe épített mechanikus elemek észlelések közbeni igénybevétele töredéke szokott lenne azok tudásának és egy optikai eszközt is nehéz az átnézéssel csapágyasra koptatni.
A kereskedelmi forgalomban lévő eszközök használatakor azért előfordul, hogy konstrukciós, vagy funkcionális hiányosságokkal találkozunk. Lehet, hogy foglalkozási ártalom, de egy fejlesztőmérnök a kedvenc szabadidős tevékenysége során sem hazudtolja meg magát és folyton azon ötletel, hogyan lehetne valamiből kis módosítással, kiegészítéssel még többet kihozni, vagy a hibákat látva teljesen új alapokról még jobbat alkotni. Az évek során azt tapasztaltam, hogy ilyen ötletelésekkel nem vagyok egyedül. Sok olyan megkeresést kaptunk Tőletek, mely vagy csak egy felmerült igény volt még, vagy már megoldási részleteket is tartalmazott. Az oldalainkon bemutatott megoldások között talán rá is ismertek majd ezen megvalósult kis közös projektjeinkre.
Az idő haladtával lassan felnő a következő generáció. Kreatív ötleteivel Patrik fiam is bekapcsolódott közben a tervező tevékenységbe. Újszerű látásmóddal segíti a vállalkozás fejlődését. Aktívan vesz részt a termékek elkészítésében és igazi szakértőjévé vált a 3D-s nyomtatás technikájának. Segítségével alkotói kapacitásunk jelentősen növekedett, ez tette lehetővé többek között ennek a honlapnak is a létrejöttét.
A termékeinknél fontos szempont, hogy az üzembiztos működésük mellett esztétikusak is legyenek. Az alkatrészek tervezésekor mindig figyelembe vesszük ezt, és olyan gyártástechnológiát választuk, amellyel költséghatékonyan tudjuk elkészíteni őket. A gyártást külső partnereink támogatják. Nagyon jó kapcsolatunk van lemezmegmunkáló, forgácsoló és felületkezelő cégekkel.
Az eszközeinknél gyakran előfordul, hogy bonyolultsága, vagy a költségek kedvező szinten tartása miatt nem anyag elvétellel (forgácsolás), hanem anyag hozzáadással célszerű a beépített alkatrész elkészítése. Ilyen gyártási készség érdekében terveztünk és építettünk nagy üzembiztonsággal működő 3D-s nyomtatót, mely kiválóan alkalmas kisebb igénybevételű alkatrészek gyártására.

Összefoglalás képpen vállalkozásunkkal a piacon lévő csillagászati termékek kínálatát szeretnénk színesebbé tenni. Szeretnénk a felszerelésedhez illeszkedő, igényeidre szabott, egyszerűen használható, de üzembiztosan működő eszközök tervezésével és gyártásával segíteni, hogy minél több élménnyel teli időt tölthess a csillagos ég alatt.
Amit kínálunk számodra, az a
csillagászat egyszerűen