csillagászat egyszerűen…

Ötletláda

Kincses ládikánkba kétféle ötletet gyűjtögetünk.
Egyrészt bepillanthatsz a közeljövőben megvalósításra váró termékfejlesztési terveinkbe.
Másrészt az ötletládánk rejt néhány tudtunkkal eddig máshol nem alkalmazott megfontolás, műszaki megoldás leírását is.
Ezeket elolvasva jobban megérted majd a megoldásaink hátterét és egyedi igényeiddel, ötleteiddel akár Te is alakíthatod a tervezett termék funkcióit, megjelenését. Gondolkodjunk együtt!

Világítós okulár tálca alu háromlábakhoz

A Stabi háromláb merevítő fényerő szabályzóval ellátott okulár tartója megkönnyíti a kihuzat oldali kiegészítőink sérülés mentes tárolását és magabiztos választást az éjszaka sötétjében is. A beállított derengő vörös fényben nem kell attól tartanunk, hogy mellérakjuk, leejtjük, összeütjük őket, vagy véletlenül belenyúlúnk az optikába. A Stabi háromláb merevítő acél tripodokhoz készült, de miért ne érdemelhetné meg ezt a szép okulár tartó kialakítást az alu háromlábunk is? Mit szólnál egy olyan termékhez, ami tökéletesen passzol alu háromlábadhoz és amin már nem gurulgatnak össze-vissza az okulárjaid, beépített tölthető áramforrással rendelkezik, ami táplálja az okulár fészkek szabályozható fényerejű körbevilágítását?

Nem kell már tovább várnod rá, elkészültünk a fejlesztéssel. Ha kíváncsi vagy, hogyan sikerült, a termék oldalán olvashatsz részletesebben róla: STABI okulár tálca.

Kompakt zöld lézeres kereső

Főleg kezdőknek szokott nehézséget okozni a csillagos égbolton történő eligazodás, de tapasztaltabb csillagászok is biztosan találkoztak már trükkösebb objektumokkal. Szabadszemmel általában nem látjuk a keresett objektumot, ha kereső távcsőbe nézünk, az meg inkább csak olyan csillagokat mutat, melyek szabadszemmel nem láthatóak, így nem egyszerű beazonosítani, pontosan hova is néz a távcsövünk.
Egy kis teljesítményű zöld lézer nagyon megkönnyítheti az objektumra állást. A szabadszemmel látható csillagokat, mint viszonyítási pontokat használhatjuk a keresett objektum saccolt helyének megtalálásában. A távcsövünkre szerelt zöld lézerrel oda világítunk, ahol ezek alapján az objektumot sejtjük, belenézünk egy kisebb nagyítást adó okulárba és az objektum már valószínűleg benne is lesz.
Ehhez az egyszerű objektum megtaláláshoz lehet segítségedre egy olyan zöld lézert tartalmazó kereső, aminek saját áramforrása van, egyszerűen párhuzamosítható a távcsővel, működése nem érzékeny  környezeti hőmérsékletre és be lehet helyezni a távcsöved kereső távcső tartó prizmájába…

Deformáció mentes segédtükör rögzítés

A segédtükör rögzítését a tartóblokkra gyakran ragasztással oldják meg. A rugalmas rögzítő anyag (szilo, FBS, vagy bármilyen ipari üveg illetve tükör ragasztó) felhordható pontszerűen, vagy akár az egész tükör hátsó felületére is. A ragasztási technológiától illetve a tükör geometriai-szilárdsági jellemzőitől függően előfordulhat az, hogy a ragasztó anyag deformálja a tükröt (pl. az egyenetlen felhordás miatt), ami akár drasztikusan le is ronthatja a tükör optikai teljesítményét. Ilyenkor akár a teljes látómezőben, vagy annak egy részén deformáltak lehetnek a csillagok. A nagyobb felületű, vagy vékonyabb tükrök jellemzően érzékenyebbek erre a problémára.
A csillagdeformáció elkerülhető, ha a tükröt oldalról valamilyen vékony fém lemezes foglalatban rögzítjük, de ez a megoldás műszakilag bonyolultabb, a gyártása drágább és a tükörre nézve talán nem is annyira biztonságos.
Hogyan lehetne megőrizni a ragasztás egyszerűségét úgy, hogy közben ne vigyünk deformációt az optikába?
A leginkább elterjedt segédtükör tartó tömbök hengeres rúdból készülnek, melyek végét 45°-os szögben ferdére marják. Erre a felületre ragasztják fel a tükröt.
A Stabi segédtükör tartó konstrukció ettől eltérő felépítésű. A tükörtartó blokk alakra vágott könnyű lemezalkatrészekből szerelődik. Ez a kialakítás nagyon jó lehetőséget rejt magában, hogy elkerüljük a segédtükör deformációját.
Amennyiben a segédtükör tartó lapon furatokat osztunk szét, ezeken keresztül egyszerűen elvégezhető a ragasztás. A furatos lapot a tükör hátuljára illesztjük, pozícionáljuk, majd feltöltjük a furatokat ragasztó anyaggal. A tükör és a tartólap között így olyan kötőanyag pontok jönnek létre, melyek ugyan a tükör hátoldalához csatlakoznak, de ezeket a ragasztó blokkokat a tartó furatai már oldalról rögzítik. A ragasztónak a tükör hátuljára kifejtett deformáló hatása így minimálisra csökkenthető.
A megoldásnak van egy másik nem várt pozitív hatása. Ha valamilyen oknál fogva le szeretnék szedni a tükröt a tartóról (tükröző réteg felújítása, tükörcsere stb), akkor csak ki kell kaparnunk a ragasztót a furatokból és a tükör egyszerűen eltávolítható.